Skip to content
Toppers 2019

De Toppers in Concert – het grootste meezingspektakel van de wereld

De Toppers in Concert zouden een geweldige case kunnen zijn voor mijn boek Volle Zalen. Want volle zalen, dat zijn het! Jaarlijks komen er tienduizenden, soms wel honderdduizenden mensen af op dit meezingfestijn. Inmiddels hebben er bijna 50 concerten plaatsgevonden in de Johan Cruijff Arena, goed voor meer dan 3 miljoen bezoekers.

Meermalen heb ik geprobeerd de organisatoren te benaderen, maar ze geven niet thuis. Benno de Leeuw van de Rocket Group laat duidelijk niet in zijn kaarten kijken. En dat is jammer. Ik zou hem graag de vraag willen stellen waarom de Toppers zo succesvol zijn. En hoe ziet hij de toekomst, is het einde in zicht of ligt er nog een fraaie toekomst in het verschiet? Benno de Leeuw, die ook de manager is van de Toppers, heeft 50% van de aandelen van Toppers in Concert BV, de andere 50% is in handen van René Froger. De andere leden van de formatie hebben geen aandelen. Benno en René zijn de bedenkers van het concept.

Waarin schuilt het succes van de Toppers?
Het is duidelijk dat de Toppers een gevoelige snaar weten te raken en ze hebben een mooie niche ontdekt: Lekker meezingen met bekende liedjes. Mensen willen meezingen, dat geldt voor bijna ieder concert. Bij Marco Borsato en bij de Rolling Stones willen mensen ook meezingen. Samen zingen, dat geeft een fijn gevoel. Het gaat om herkenning. De Toppers vergroten dit effect uit.

Het is één groot feest, een soort Koningsdag. Bezoekers dossen zich uit. Er is een dresscode voor de bezoekers en er is een thema. De Toppers zelf waren in vorige edities verkleed als indianen, cowboys, in het roze en in marine- en bloemetjeskostuums. Gastoptredens vormen een belangrijk onderdeel van de show. Mensen komen van heinde en verre, vanuit het hele land, vaak met bussen. Het concert is voor iedereen, of zoals René Froger het zegt: ‘De minister-president kan bij wijze van spreken naast de bakker staan’. Het concert is een aaneenschakeling van bekende nummers. Op videoschermen kun je de tekst volgen om het meezingen nog gemakkelijker te maken. Uiteindelijk is Hazes de basis.

Dit jaar vierden ze hun 15-jarig jubileum in de Johan Cruijff ArenA. Er waren twee concerten, op 31 mei en op 1 juni, goed voor een totaal van 130.000 bezoekers. Het thema was ‘Happy Birthday Party’, de dresscode was rood voor de tweede ring, wit voor de eerste ring en het veld was blauw gekleurd. Had je zelf geen kleding, petjes of pruiken in de juiste kleur? Geen nood, deze waren te verkrijgen via de site van de Toppers. De Toppers begonnen in gouden kostuums, later droegen ze ook pakken uit de Nachtwacht, vanwege de 350e sterfdag van Rembrandt. Naast elkaar vormden de vier heren de Nachtwacht.

Wie zijn dat eigenlijk, de Toppers?
René Froger is de grondlegger, het idee kwam van hem. Hij is er vanaf het begin (2005) bij. Ze begonnen als trio. Samen met René Froger vormden Gerard Joling en Gordon de eerste versie van de Toppers. Joling stopte in 2008, maar kwam in 2010 weer terug. Gordon stopte in 2011. Jeroen van der Boom kwam in 2009 en in 2017 werd Jan Smit toegevoegd.

Regelmatig hebben de heren bonje met elkaar. Al is de grootste stoker van allemaal er niet meer bij, Gordon roept nog steeds dingen vanaf de zijlijn. Volgens Gordon heeft René Froger een drankprobleem en is Jeroen van der Boom ‘fake en nep’. Met Gerard Joling gaat hij regelmatig rollend over straat. ‘De sfeer is niet te harden, het is allemaal haat en nijd’, volgens Gordon. Deze moddersmijterij hoort er een beetje bij en draagt bij aan de mythevorming van de Toppers.

Ben je er zelf wel eens geweest dan?
Ja reken, maar! Drie keer. De eerste keer was in 2005, dus ook het eerste jaar van de Toppers. Ik had geen idee waar ik terecht was gekomen. Het was een grote gezellige boel, er viel geen onvertogen woord. Iedereen was vrolijk en zag er mooi uit. De tweede keer was na een seminar. Wij organiseerden in 2007 met Focus een seminar over Coachend Leiderschap met Johan Cruijff als een van de sprekers. Er was ook een Zweedse spreker, Kjell Nordstrom, die bij de directie van de Johan Cruijff Arena grote indruk maakte. ’s Avonds zouden de Toppers optreden. Kjell vroeg: wie zijn dat dan, die Toppers? Dat zijn vier middelmatige zangers, die er een groot meezingfeest van maken als je ze bij elkaar zet. ‘Oh, een soort Abba’, zei Kjell. Wij kregen die avond kaarten van de directie van de ArenA en mochten zelfs plaats nemen in de Koninklijke Loge, naast Lee Towers en zijn vrouw…. De derde keer was in een VIP box van een vriend, weer een hele andere manier om de Toppers te beleven.

Is het einde in zicht?
Op het eerste gezicht lijkt dat er wel op. Dit jaar waren er 130.000 bezoekers, vorig jaar waren dat er nog 200.000. Het recordjaar was 2007 met 360.000 bezoekers. Veel kaarten worden voor een laag bedrag verkocht via Vakantieveilingen.nl. Het is onduidelijk hoeveel kaarten dat zijn, waarschijnlijk (een groot deel van) de kaarten op de tweede ring. Het lijkt erop dat de populariteit iets afneemt. Volgens Gerard Joling zal het concept Toppers in Concert nog wel 30 jaar bestaan. Maar houden de mannen dat zelf wel vol? René Froger en Gerard Joling zijn dan bijna 90. Volgens Willie Oosterhuis, docent aan de school van het Nederlandse lied, zullen de Toppers zeker blijven bestaan, maar moeten ze wel vernieuwen. Ze hebben alle medleys nu wel gehad. Ze moeten de tijdgeest volgen en snappen wat er buiten gebeurt.

De toekomst zal het leren.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top