Skip to content

Tineke Schouten trekt al 40 jaar volle zalen

Ze is een geweldige vakvrouw, de koningin van de typetjes, die met haar lange loopbaan een icoon in de Nederlandse theaters is geworden, aldus het bestuur van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). Twee weken geleden werd Tineke Schouten, na afloop van haar show ‘Dubbel’ in het DeLaMar Theater verrast met de VSCD Oeuvreprijs. De onderscheiding wordt niet ieder jaar uitgereikt, het gaat erom of er een geschikte winnaar voorhanden is. Eerdere ging de Oeuvreprijs onder andere naar Freek de Jonge, Joop van den Ende, Youp van ’t Hek, Hans van Maanen en Ivo van Hove.

Meer dan 4 miljoen bezoekers

Het persbericht was zonneklaar: ’Tineke Schouten zit al 40 jaar in het vak en is een unieke, vaste, constante factor in het Nederlandse theaterlandschap gebleken. Ze heeft maar liefst 25 voorstellingen gemaakt en met uitzondering van de afgelopen coronaperiode nooit een seizoen overgeslagen. Tot nu toe speelde Tineke Schouten het onvoorstelbare aantal van ruim 5.500 shows. Voorstellingen die een ongekend hoge, gemiddelde zaalbezetting van 90% kennen. Tineke Schouten is een vakvrouw die in Nederland geen gelijke kent. Ze heeft een bijzonder vast en trouw publiek weten op te bouwen en in totaal zijn haar voorstellingen bezocht door meer dan 4 miljoen bezoekers.’

Perfectionist

Iedereen die een show van Tineke Schouten bezoekt, doet dat om een avondje te lachen. Ieder programma is met liefde en keihard werken gemaakt. Ze houdt graag de controle over alle details, ze is een perfectionist. In haar show wisselt ze allerlei typetjes (van Bep Lachebek tot Lenie uit de Takkestraat) af met serieuze liedjes. Ze heeft een prachtige stem, haar teksten zijn vaak gevoelig, ze schrijf zelf alle liedjes en sketches en alles is bij haar tot in de puntjes verzorgd.

‘In bepaalde cabaretkringen lijkt Tineke Schouten het laatste taboe’, schreef theatercriticus Patrick van den Hanenberg in de Volkskrant, om daaraan toe te voegen: ‘Dat moet nou echt maar eens afgelopen zijn’. Het cabaret van Tineke Schouten kan weliswaar uw smaak niet zijn, maar ze heeft een hondstrouw publiek dat haar al jaren, zo niet decennia, lang volgt.

Supertrouw publiek

Van de 5.500 voorstellingen in veertig jaar heeft ze er slechts twee moeten afzeggen. Ze is er nooit een jaar tussenuit geweest, heeft geen last van burn-outs en komt iedere twee jaar met een nieuwe show. In 2020 had ze een jaartje ‘proefpensioen’ gepland. Dat liep anders. Door corona heeft ze twintig maanden niet kunnen optreden. Aanvankelijk beviel dat wel, zo kon ze lange boswandelingen maken en meer tijd besteden aan de kleinkinderen. Inmiddels denkt ze er anders over. Ze vond het thuiszitten vreselijk, een rustige oude dag is niets voor haar. Ze wil bezig blijven en mensen laten lachen. Ze heeft het publiek nodig om te leven. Haar huidige (25e) programma Dubbel zou haar laatste programma zijn. Gelukkig voor haar trouwe publiek denkt ze daar nu anders over. Ze gaat nog even lekker door, ze wil nog helemaal niet met pensioen.

En hoewel de zaalbezetting in de theaters nog niet het niveau van voor de coronacrisis heeft bereikt, veel mensen weten de theaters nog niet te vinden, zitten de zalen bij Tineke Schouten aangenaam vol. Wanneer je nog een ticket wilt bemachtigen, klik dan hier.

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top