Ze is een geweldige vakvrouw, de koningin van de typetjes, die met haar lange loopbaan…
Amsterdam in de ban van Gustav Klimt
Gustav Klimt-tentoonstelling zorgt voor grote drukte in het Van Gogh Museum
In het Van Gogh Museum is de tentoonstelling te zien Golden Boy Gustav Klimt. Inspired by Van Gogh, Rodin, Matisse…, met tientallen iconische topstukken van Klimt en van andere schilders die hem hebben beïnvloed of geïnspireerd. Nog niet eerder was er in Nederland zo’n groots opgezet overzicht van het werk van Klimt te zien (tot 8 januari 2023). En in de Westergasfabriek kun je je tot en met 31 december 2022 onderdompelen in de kleurrijke en gouden wereld van Gustav Klimt en collega’s van de Wiener Secession. Hier gaat het om lichtprojecties op de 17 meter hoge muren van de Zuiveringshal.
Wereldberoemd
Gustav Klimt (1862-1918) geldt als één van de grootste kunstenaars uit de moderne kunstgeschiedenis. Zijn gouden schilderijen en indrukwekkende vrouwenportretten zijn wereldberoemd.
Hij was zowel beroemd als omstreden. Hij begon als decorschilder, wat in die tijd zeer lucratief was, om zich vervolgens te richten op de schilderkunst. Zijn schilderijen vind je op allerlei plekken in Wenen terug, o.a. in het Kunsthistorisches Museum en in het Secessionsgebouw. Voor de Weense universiteit maakte hij drie plafondschilderingen, maar die werden in de Tweede Wereldoorlog vernietigd. De vele naakten kregen het predicaat ‘pervers’ en daarna vond Klimt het wel welletjes en zou hij nooit meer een publieke opdracht aannemen.
Volle zalen in het museum
Wij bezoeken het Van Gogh Museum op een druilerige maandagmiddag en wat ons meteen opviel was het bord ‘Vandaag uitverkocht/Sold out for today’. In de rij voor de entree stonden meerdere toeristen die hun teleurstelling niet onder stoelen of banken staken. Best begrijpelijk, als je van ver komt. Om de drukte te reguleren was toegang alleen mogelijk met timeslots. Ondanks deze ‘crowd management’ had je voortdurend het gevoel dat mensen in de weg stonden. Veel bezoekers hielden nauwelijks rekening met anderen. Als je twee meter hoog en breed bent, ga je toch niet pontificaal op een meter afstand van De Bruid staan?
Het goede nieuws is natuurlijk dat het weer eens lekker storm loopt voor een tentoonstelling. Volle zalen in het museum, we hebben er zo lang op moeten wachten!
Golden Boy Gustav Klimt
Is de tentoonstelling zo bijzonder? Ja reken maar! De tentoonstelling toont tientallen topstukken van Klimt: van decoratieve landschapsschilderijen tot monumentale vrouwenportretten. Het laat prachtig zien hoe Klimt zijn unieke stijl ontwikkelde in de loop van de jaren en wie hem inspireerden (Van Gogh, Toorop, Rodin, Whistler en vele andere kunstenaars). Een van de hoogtepunten is de muurschildering die hij maakte in 1902 als hommage aan de Negende Symfonie van Beethoven (de Beethovenfries). En wat te denken van de sensuele en gouden Judith (1901). Of de spectaculaire Waterslangen II, die voor het eerst sinds zestig jaar weer in het openbaar te zien is. Of de fascinerende Bruid, dat nog onvoltooid op de ezel stond toen Klimt in 1918 stierf. Emilie Gortdenker, directeur van het Van Gogh Museum zegt het zo: ‘Met deze tentoonstelling wordt Klimt op vernieuwende wijze neergezet: niet als een op zichzelf staande genie, maar als een man wiens werk ontstond én floreerde dankzij de inspiratie van internationale geestverwanten.’
De tentoonstelling is een samenwerking met het Belvedere Museum in Wenen dat de grootste collectie schilderijen van Gustav Klimt in bezit heeft. Samen hebben deze twee musea zeven jaar onderzoek gedaan naar de inspiratiebronnen van de kunstenaar. De tentoonstelling die nu te zien is in het Van Gogh Museum is van 3 februari tot en met 29 mei te zien in het Belvedere Museum.
Komt dat zien!
Wanneer je besluit de tentoonstelling te bezoeken, boek dan minimaal een week van tevoren. En bestel dan gelijk de speciale multimediatour (voor maar € 3,50), dat geeft je een geweldige toelichting op de schilderijen.
Comments (0)